Ultrazvuk Color Doppler Soldo medicina

Ultrazvučna dijagnostika (ULTRAZVUK)

Ultrazvuk je dijagnostička tehnika koja koristi visokofrekventne zvučne talase kako bi se stvorila detaljna slika unutarnjih struktura tela. Ova tehnologija koristi se za vizualizaciju različitih organa, tkiva i krvnih sudova.

Zakazivanje, snimanje i tumačenje završavaju se u jednom danu.

Soldo Medicina Beograd

Ultrazvuk color doppler-a je dijagnostička tehnika koja kombinira ultrazvuk s doplerskom analizom protoka krvi kako bi pružila dinamičnu vizualizaciju protoka krvi u krvnim sudovima i organima. Color doppler koristi boju na ultrazvučnom snimku kako bi označio različite brzine protoka krvi, čineći ih vizualno prepoznatljivima. Osim toga, dopplerski ultrazvuk može meriti brzinu protoka krvi i stvarati grafikone koji prikazuju ove podatke.

Za potrebe ultrazvučne dijagnostike SOLDO MEDICINA raspolaže najsavremenijim digitalnim kolor doplerom aparatom koji je neprikosnoven u dijagnostici. 

Najčešće primene ultrazvuka uključuju:

 • Ginekologiju: Koristi se za pregled karlice kod žena, uključujući maternicu, jajnike i jajovode. Takođe se koristi za praćenje trudnoće, gde omogućuje pregled fetusa, posteljice i procenu opsteg zdravlja trudnice.
 • Abdominalni pregledi: Ultrazvuk se primjenjuje za pregled organa u trbušnoj šupljini, poput jetre, bubrega, gušterače, slezine i žučnog mehura.
 • Kardiovaskularna dijagnostika: Koristi se za pregled srca, uključujući proveru veličine srčanih komora, stanja srčanih ventila i procenu protoka krvi kroz srčane komore i krvne sudove.
 • Dijagnostika vaskularnih bolesti: Omogućuje precizno praćenje protoka krvi u arterijama i venama, pomažući u otkrivanju stanja poput ateroskleroze, tromboze, aneurizmi ili suženja krvnih sudova.
 • Otkrivanje venskih bolesti: Koristi se za otkrivanje problema s protokom krvi u venama, kao što su duboka venska tromboza ili venska insuficijencija.
 • Muskuloskeletna dijagnostika: Ultrazvuk se koristi za pregled mišića, tetiva, ligamenata, zglobova i drugih struktura povezanih s mišićno-koštanim sustavom radi dijagnosticiranja povreda ili stanja.
 • Dijagnostika štitnjače: Koristi se za pregled i procenu stanja štitnjače, uključujući veličinu, prisutnost čvorova ili drugih promena.
ultrazvuk-beograd-soldo-medicina
ultrazvuk-beograd-color-doppler

Ultrazvuk Color Doppler omogućava detaljan pregled krvnih sudova i protoka krvi, čime se mogu otkriti eventualni problemi poput suženja ili blokada. Ova metoda je neinvazivna i bezbolna, pružajući lekarima važne informacije za postavljanje tačne dijagnoze i planiranje adekvatnog tretmana.

Prednosti ultrazvučne dijagnostike

Samo neke od prednosti ultrazvuka, 

 • Bezbolna: Ultrazvuk je bezbolan i ne-invazivna dijagnostička tehnika koja ne zahteva upotrebu igala, rezova ili invazivnih postupaka.
 • Sigurnost: Ne koristi ionizirajuće zračenje, što ga čini sigurnim za pacijente i ne nosi rizik od izlaganja zračenju.
 • Brzina: Ultrazvuk pruža brze rezultate pregleda.
 • Realno vreme vizualizacija: Omogućuje stvaranje realno-vremenskih slika unutarnjih struktura, što olakšava praćenje pokreta organa i struktura tela.