HSG - Histerosalpingografija Beograd

HSG Snimanje Prohodnosti Jajovoda Beograd

Histerosalpingografija ili HSG je dijagnostički postupak u ginekologiji koji se koristi za vizualizaciju maternice i jajovoda pomoću rendgenskih zraka. Ovaj postupak se obično izvodi kako bi se proverila prohodnost jajovoda i utvrdile moguće nepravilnosti u maternici.

Soldo Medicina Beograd

Procedura se izvodi na sljedeći način: dok žena leži na ginekološkom stolu, tanka fleksibilna cjevčica ili kateter se umetne u cerviks (vrat maternice), a zatim se kontrastno sredstvo (tekućina koja se jasno vidi na rendgenskim snimkama) lagano ubrizgava u maternicu. Ovo kontrastno sredstvo omogućuje da se jasno vide konture maternice i jajovoda na rendgenskim snimcima.

Tokom postupka, rendgenski tehničar snima rendgenske slike maternice i jajovoda. To omogućuje doktoru da proceni oblik maternice, identifikuje eventualne prepreke ili nepravilnosti u jajovodima te da utvrdi jel prohodnost jajovoda normalna.

Histerosalpingografija se često koristi kako bi se istražilo moguće uzroke neplodnosti, bolova u matericii ili abnormalnog vaginalnog krvarenja.Važno je napomenuti da se nakon histerosalpingografije može pojaviti blago krvarenje ili nelagoda, ali to obično prolazi unutar nekoliko dana.

Priprema za HSG :

  1. Potrebna analize pre termina, 
    – Krvna slika
    – Cervikalni bris
    – Vaginalni bris 
  2. Vreme izvođenja: 8, 9, 10 ili 11  dan ciklusa računajući od dana dobijanja menstruacije.
  3. Sest sati pre zakazanog termina ne jesti, ne piti ništa, i ne pusiti !
  4. Obezbediti prevoz nazad do kuće, nije dozvoljeno upravljanje vozilom nakon primljene anestezije.

Šta očekivati nakon HSG-a: Lak bol po dnu stomaka do jačine menstrualne boli. Iscedak tečnosti i prisustvo krvarenja koje je manje od menstrualnog tokom nekoliko narednih dana.Dozvoljeno je uzimanje analgetika po potrebi.

hsg-soldo-medicina

HSG se obično radi kako bi se utvrdilo da li su jajovodi prohodni, što može pomoći u dijagnostici problema sa začećem. Takođe, može otkriti eventualne abnormalnosti u materici ili jajovodima koje mogu uzrokovati poteškoće u trudnoći ili pobačajima.