Mamografija Ultrazvuk Dojke Beograd

Ultrazvuk dojke važan pregled za zdravlje žena

Mamografija je dijagnostički medicinski postupak koji koristi rendgenske zrake za slikanje i pregled dojki radi otkrivanja potencijalnih promena ili abnormalnosti. Ovaj pregled se obično izvodi kao rutinski pregled radi rane detekcije tumora dojke, narucito kod žena.

Soldo Medicina Beograd

Kada se rano otkrije rak dojke je obično izlečiv, pa je stoga izuzetno važno da svaka žena radi samopregled dojki, a posle 40-te godine i redovne kontrolne preglede kod lekara. Prim. dr Marija Dimčić, radiolog sa ogromnim iskustvom, napominje da bi sve žene posle 45-te godine morale  na mamografiju bar jednom u dve godine, a posle 50-te i svake godine.

Osim mamografije, redovne kontrole podrazumeva i ultrazvučni pregled dojki, a tačan ritam redovnih pregleda odrediće lekar. Poseban značaj mamografskog pregleda i ostalih dijagnostičkih metoda je smanjenje stope smrtnosti od raka dojke njegovim ranim otkrivanjem.

Mamografija je, bez sumnje,  najbolja dijagnostička metoda za otkrivanje promena u dojkama.  Njome se opisuju mase, mikrokalcifikacije, poremećaji strukture, asimetrija i prikaz limfnih žlezda u pazuhu. Soldo medicina poseduje digitalizovani mamograf koji osim bolje vizualizacije omogućava i da se slika uvećava i ponovo tumače nalazi.

mamografija-beograd-soldo-medicina

Mamografija je odlična za dijagnostiku jer omogućava rano otkrivanje raka dojke, često pre nego što su simptomi prisutni. Takođe, koristi niske doze rendgenskih zraka, što je čini sigurnom i efikasnom metodom za žene svih uzrasta.